top of page

Ajattelumoodista aistimusmoodiin

”Ja keneltä ihmiset saavat varmuuden siitä, että ajatteleminen on maailmankaikkeuden tärkeintä toimintaa? Kuka heille vakuuttaa, että juuri ajatteleminen on se, mikä erottaa kaikki maailman asiat ylempiin ja alempiin luokkiin?”


(Sabina Berman, Nainen joka sukelsi maailman sydämeen)


Kutsun usein erityisesti joogatunnin alussa siirtymään vähitellen ajattelumoodista aistimusmoodiin. Koko ajanhan kehomme aistii meneillään olevaa. Mutta huomion tuominen tietoisesti aisteihin on toimiva ja nopea tapa rauhoittaa systeemi ja keskittyä nykyhetkeen.  


Ajatteleminen versus aistiminen on kiehtova teema tarkasteltavaksi. Meillä on upea, moneen pystyvä ihmismieli, joka on saanut aikaan paljon. Ehkä sen varjoon on kuitenkin jäänyt kehollisuus. Jos mietitään vaikka perinteistä koulutusta, lapset istutetaan ottamaan vastaan ja käsittelemään informaatiota. Myös aikuiselämässä saattaa korostua päätöksenteko, logiikka, ajatustaidot ja keholliset kokemukset ovat vain satunnaisia välipaloja. Ehkä myös elämän kriisitilanteissa tai pienemmissä kehityshaasteissa korostuu näkemys: ajattelun kautta muutokseen.


En ole ajattelemista vastaan. Päinvastoin, tykkään kovasti pohdiskella itsekseni ja muiden kanssa. Ja myös kirjoitan ajatuksiani ihan kynällä paperille erinäisiin muistikirjoihin. Eihän me näistä ajatuksista mihinkään päästä. Joten ihan ajattelemalla ajattelu on tapa organisoida sitä sälää. Mutta kiitos Nia-harjoitukseni, jossa muuten tietoisesti ja hyvin eri tavoin ollaan yhteydessä eri osiin meissä (keho, mieli, tunteet, sielu), minusta on tullut herkempi huomaamaan, jos jollain osastolla menee överiksi. Liiallisesti epätasapainoon. Esim. tällä viikolla olen huomannut pientä ajattelu-kovalevyn ylikuormitusta, kun koronan seurauksena ollaan oltu uuden, haastavan tilanteen edessä useiden eri työnantajien kanssa. Ja noissa ylikuormittumisissa tekee niin hyvää palata aistien maailmaan. Musiikki, liike, tuoksut, ulkoilma, luonto ja kaikki sielua ravitseva.



Kuva: Aarón Blanco Tejedor / Unsplash



Monessa sähköpostissa on tällä viikolla lähetelty voimia. Jos normaalisti toivotellaan mukavaa viikonjatkoa niin nyt voimia. Ja itsekin huomaan haluavani tsempata kaikkia keneen vain olen yhteydessä. Mutta mistäs noita voimia sitten…?


Soturin voima ei synny siitä energiasta, jonka hän käyttää vastustajan pelotteluun erilaisia signaaleja lähettämällä, vaan voimasta, jonka hän kykenee keskittämään itseensä pitämällä huomionsa itsessään.

(M.Barbery, Siilin eleganssi).


Pitämällä huomion itsessään. Sen voi toki tulkita monella tavalla. Itse luen sen nyt niin, että kun pysyt läsnä, omassa kehossa, eri aistit hereillä, ei vain ajatukset…ja kun pidät huolta omasta elinvoimasta huomioimalla koko kokonaisuutesi…pidät huolta niistä voimistasi. Tasapainossa ajattelu- ja aistimusmoodit.  



bottom of page